This torus-shaped stone house is located in a quiet residential quarter en route to Ha Long Bay from Hanoi. A rising green roof and walls composed of subdued dark blue stones create a landscape, which stands out boldly in the new residential area.

The rooms surround the oval courtyard, making a colony-like relationship with each other. Circulating flow runs around the courtyard and continues to the green roof, connecting all places in the house. This courtyard and green roof compose a sequential garden, which creates a rich relationship between inside and outside the house. Residents experience the changes of the seasons and learn to appreciate their wealthy life with nature, thanks to this sequential garden.

To create a wall with smooth curvature, cubic stones with a thickness of 10cm were carefully stacked. Consequently, the wall performs the play of light and shadow. Massive and meticulous texture of the wall generates a cave-like space, which recalls the image of a primitive house.

Status
Built in 02. 2012
Program
Private House
Location
Quangninh, Vietnam
GFA
360m2
Client
Individual
Contractor
Wind and Water House JSC
Photographs
Hiroyuki Oki
Design credit
Vo Trong Nghia