This bamboo pavilion is constructed for the 30th anniversary exhibition “The Asian Everyday: Possibilities in the Shifting World” at TOTO GALLERY MA, one of the Japanese most influential galleries for architecture and design, located in Tokyo.

Vo Trong Nghia Architects (VTN) chose a species of bamboo local to Vietnam to display the accustomed process of realizing their bamboo structures. The bamboo stalks were treated using traditional methods in Vietnam, then assembled into the pavilion in Japan. Throughout the construction period, four Vietnamese staff collaborated with volunteer students in Tokyo, demonstrating how to create bamboo structures without any metal joints, using only bamboo pegs and rope. Over time, the involvement of more than 50 international volunteers turned construction into a three-week long bustling event.

The pavilion is a pure bamboo structure composed of three elements. Grid: intersecting two grids create the volume. Arch: eleven arches are inserted into the grids to create an open space to stroll through the pavilion. Box: thirty-one boxes are installed to solidify the whole structure. The pavilion embraces greenery with living bamboo planted into the boxes, expressing VTN’s important pursuit of bringing greenery back to the city. All visitors are invited to consider the great potential of bamboo and envision what it may be like to have greenery in a city.

Status
10.2015
Program
Exhibition (A pavilion for 30th anniversary exhibition of TOTO Gallery MA)
Location
Tokyo, Japan
Site area
97 m2
Client
TOTO Gallery MA
Bamboo Contractor
Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects)
Photographs
Yoshifumi Moriya (Nacása & Partners Inc.)
Design Credit
Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects)
Principal architects
Vo Trong Nghia + Kosuke Nishijima
Design Team
Kuniko Onishi, Nguyen Tat Dat, Takahito Yamada
Bamboo construction leader
Nguyen Ba Tuong