Winner: Architect of the year 2019. Vo Trong Nghia Architects is a Vietnamese studio that was founded in 2006.

The practice, which has offices in Ho Chi Minh City and Hanoi, works internationally on cultural, commercial, and residential projects.

Vo Trong Nghia Architects’ work pursues new methods in sustainable architecture whilst maintaining Asian architectural traditions. Its work responds to Vietnam as a rapidly developing nation and recognises the needs that this growth demands in conscious and sustainable manner. The studio aims to use natural energy and local materials in all of their projects.

Recent projects include a series of six triangular concrete pavilions connected by a low block of office spaces for Vietnamese telecommunications group Viettel, which has also been shortlisted in the civic building category.

Judges comments: “The studio has an acute awareness of the context that it is working in. Vietnam’s past is very much present in the work but it also recognises the modernity of the country. Vo Trong Nghia’s projects signify a transition from old to new. The studio has developed its own school of thought and its own techniques.”